U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Om te beginnen met genealogie is het handig om eerst te besluiten in welke applicatie je de gegevens gaat bijhouden. Mijn genealogische database wordt vanaf februari 2002 bijgehouden in Aldfaer.

Aldfaer is een krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op één overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's. Een screenshot is te zien op de pagina Personen van deze site. Het programma heeft mooie mogelijkheden voor rapporten en webpublicatie via onder andere FlexiTree (zie database onder het tabblad Van Roekel ). De applicatie wordt regelmatig (minder dan voorheen) voorzien van nieuwe release, maar ik zou op dit moment ook niet weten wat aan de basis moet veranderen. Er zijn veel (eveneens gratis) invoegtoepassingen in de zin van Bonus-rapporten en rapporten in verschillende talen (o.a. Fries).

 Gramps is een project van een aantal Amerikaanse genealogen dat gratis genealogische software wil bieden. Zij streven naar een programma dat makkelijk te gebruiken is door hobbyisten en tevens alle mogelijkheden bevat voor professionals. Ik gebruik dit programma vooral voor het publiceren van delen van de in Aldfaer gebouwde database (via GEDCOM) omdat deze applicatie mooi koppelt naar locatiegegevens. Getuigen daarentegen kan ik in deze applicatie niet goed vastleggen. (Misschien is de mogelijkheid er wel, maar ben ik niet ervaren  genoeg met Gramps. Het GEDCOM bestand leest in ieder geval de getuigen niet goed uit.) Daarom blijf ik Aldfaer als hoofddatabase gebruiken en verzamel ik gegevens van dorpen, steden etc. in Gramps. Voor een voorbeeld van een publicatie van een database via Gramps wordt verwezen naar het submenu Database onder het tabblad Voorgeslacht.

Beide programma's zijn wat mij betreft goed te gebruiken. Wanneer het probleem met de getuigen in Gramps opgelost zou zijn, zou ik toch bij Aldfaer blijven. Onder andere het opstarten van Gramps duurt mij veel te lang.

Door op de logo’s te klikken wordt u doorgelinkt naar de site van deze bronnen.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?