U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hieronder een drietal sites waar je je eigen stamboom kunt publiceren en waar gegevens geraadpleegd kunnen worden van anderen. Daar waar gegevens controleerbaar waren, is voor mij interessante informatie gevonden op deze sites (met name op Genealogie Online). Vooral als je op een dood spoor zit en even niet weet waar je moet zoeken. Nadeel van deze sites is, dat iedereen wordt toegestaan om eigen GEDCOM-bestanden te uploaden, terwijl één en ander er heel professioneel uitziet. Het gaat hier dus om gegevens van amateur-genealogen die wel gecontroleerd moeten worden aan de hand van de oorspronkelijke bronnen. Het blijft een zaak van waarheidsvinding.

Genealogie-online is gratis en gebruiksvriendelijk. Blijft de algemene waarschuwing over van het blijven controleren. Mooi is hier dat stambomen aan elkaar gekoppeld worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld MyHeritage moet je wel een eigen stamboomprogramma hebben om zelf te kunnen publiceren (via het uploaden van een GEDCOM-bestand) op Genealogie online. Als geregistreerde is het ook mogelijk om feedback te geven op gegevens van anderen. Ook zijn er diverse zaken aan deze registratie die van belang kunnen zijn voor een (beginnende) genealoog. Zelf ben ik wel lid, maar publiceer daar [nog] niet.

MyHeritage is al eerder op deze site genoemd. Hier wordt best wel veel gebruik van gemaakt. Er is zelfs een koppeling tussen Aldfaer en MyHeritage. Zelf ben ik daar niet zo’n voorstander van. Het is voor wat betreft het raadplegen van gegevens een (relatief fors) betaalde site, waar ieder zijn eigen stamboom gratis kan invullen of uploaden. Met andere woorden MyHeritage wordt betaald voor het onderzoek dat door amateur-genealogen is uitgevoerd. De raadpleegfunctie kun je krijgen bij een abonnement van € 90 (!) per jaar. Bepaald geen aanrader. Denk goed na over wat je wilt om hiervan gebruik te willen maken.

Ancestry.com is gekoppeld aan FamilySearch, met daarnaast een erg Amerikaanse insteek. Dit is o.a. duidelijk door de grote aandacht die er is voor DNA-onderzoek. (Dat is voor nakomelingen van emigranten wellicht interessant, maar voor mij als simpele jongen van de Veluwe aanzienlijk minder.) Ook hier geldt: Gevuld door particulieren en dus niet altijd betrouwbaar. Vervolgens wordt Ancestry betaald voor het werk van amateur-genealogen. Het goedkoopste abonnement is $ 19.99 per maand of $ 99 per jaar. Dan heb je alleen de US-records. Voor wereldwijd kost het $ 34.99 per maand of $ 149 per jaar (zo'n € 135 per jaar). Het verschil met MyHeritage is, dat zij zelf wel de nodige verzamelingen hebben.

Door op de logo’s te klikken wordt u doorgelinkt naar de sites van deze bronnen.

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?