U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Door vrijwilligers worden een aantal sites in de lucht gehouden met informatie rond graven en grafmonumenten. Deze sites zijn veelal gratis te bezoeken en met een login is dieper in de informatie te komen. (Daarvoor moet je je dan wel registreren). Hier een korte opsomming van sites die ik regelmatig gebruik.

Graftombe.nl is een site, waarbij door Willem Hovinga uit Leek een prima service wordt geleverd. Hier zijn inmiddels veel gegevens van begraafplaatsen te vinden. Deze zijn door mij altijd als zeer betrouwbaar bevonden. Met name het leveren van foto’s wordt door Willem op een wel zeer adequate wijze gedaan. Wel registratie nodig om ‘dieper’ te kunnen kijken. Het is echter een gratis site (waarbij vrijwillige donatie als bijdrage in de kosten op prijs wordt gesteld). Groot voordeel van registratie is, dat je op familienaam kunt ‘volgen’ als er nieuwe registraties plaatsvinden.

Een tweede haast identiek voorbeeld met veel informatie over begraafplaatsen is Online Begraafplaatsen van Kees van Tol. De site oogt  in eerste instantie wat onoverzichtelijk, maar het zoeken op namen is zeer goed. Vooral als je weet op welke begraafplaats het betreffende graf te vinden moet zijn. De foto’s van de grafmonumenten staan op de site zelf (helaas met een in de afbeelding verwerkte bronvermelding). Helaas zijn de gegevens niet altijd volledig (ontbreken voorvoegsels). Er staan begraafplaatsen soms jaren ‘in bewerking’ of ‘in de planning’.

Er zijn diverse sites met slechts enkele begraafplaatsen, die weer niet te vinden zijn op bovenstaande sites. Het zou een uitdaging kunnen zijn om de diverse initiatieven te combineren tot één gezamenlijk gevulde nationale database.

Door op de logo’s te klikken wordt u doorgelinkt naar de sites van deze bronnen.

NB: Bij uitzondering een persoonlijke noot over dit onderwerp. Ik heb ook sites aangetroffen met bijbedoelingen, die ik - als voormalig betrokken bij het beheer van onder andere begraafplaatsen - discutabel acht. Een negatief voorbeeld wil ik u niet onthouden. Er is een site die - waarschijnlijk niet toevallig - in naam sterk lijkt op de laatstgenoemde site. Het betreft www.begraafplaatsenonline.nl, die claimt “de grootste en meest actuele verzameling van Nederlandse begraafplaatsen en columbaria” (Een columbarium is een duiventil, maar wordt ook gebruikt voor urnenmuur.  Zeg dat dan!) te zijn. Hier zijn overigens slechts enkele begraafplaatsen te vinden. Daarnaast geven zij als doelstelling "het eenvoudig verlengen van grafrechten". Wettelijk en/of in plaatselijke regelingen/verordeningen is geregeld, dat dit in verreweg de meeste gevallen alleen mogelijk is voor rechthebbenden en niet zomaar door een willekeurig familielid. De rechthebbenden worden door gemeenten die hun taak serieus nemen zelf aangeschreven. De suggestie van de site levert naar mijn stellige mening alleen maar twisten met gemeenten of zelfs familieruzies op. En dat over een zeer gevoelig onderwerp.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?