U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het is een keuze, maar mijn voorkeur ging al vroeg uit naar een eigen site om de gegevens te publiceren. Er zijn best wel veel aanbieders als bijvoorbeeld de (via de reclame) bekende Strato. Eertijds was er de mogelijkheid om je site te laten hosten door de eigen internet provider. Deze zijn daarmee vrij vlot gestopt en de namen van de domeinen zijn veelal voorzien van de naam van deze provider. Ook zijn de limieten van dien aard, dat je er eigenlijk niet veel informatie op kwijt kunt. Dit is ook van toepassing voor degenen die gratis websites aanbieden. Mijn uiteindelijke keuze was Hosting2go. 

Hosting2go B.V. (NL) claimt de goedkoopste van Nederland te zijn. Of dat zo is, heb ik niet zelf onderzocht. Voor een basic hosting met een eigen domein betaal je hier bijna € 50 per jaar inclusief BTW, met een maximum aan webruimte van 7500 MB. Dit was voor mij feitelijk ruim voldoende met een uitstekende support. Wil je echter meer, dan is er ook de Premium Webhosting. Voor mij was daarbij belangrijk dat mijn site werd voorzien van een SSL-certificaat (https) en vooral omdat mijn site op een snellere server geplaatst werd. Voordeel is ook dat je onbeperkte webruimte en een onbeperkt aantal E-mail adressen aan je eigen domein kunt koppelen en daarbij een spamfilter krijgt. Deze optie kost per jaar € 92,50. Bij Hosting2go maak ik tevens gebruik van de optie SiteBuilder Plus. Hiermee maak je snel een professionele website. Ook deze website is daarmee gebouwd. Zonder uitgebreide kennis bouw je in drie eenvoudige stappen je eigen website die direct geschikt is voor internet, mobiel en tablet. De kosten zijn bijna € 10 per jaar. Groot voordeel is dat je volledig beveiligde sites kunt bouwen in bijvoorbeeld een apart sub-domein. Wel even via een FTP-programma afwerken, omdat alles bij het publiceren in het hoofddomein wordt weggezet. Zelf heb ik bijvoorbeeld voor mijn huwelijk dit jaar een site gebouwd op een apart sub-domein, waarin ik snel alle foto’s, videomateriaal etc. afgeschermd kon delen met familie en vrienden. Deze beveiliging zal ook prima bruikbaar zijn voor het ‘verzenden’ van grotere bestanden.

Hoewel ik geen (ervarings-)deskundige ben, toch maar een prijsvergelijk met Strato AG (DE), want die oogt in de reclame wel erg goedkoop. Het meest vergelijkbaar bij Strato maar nog wel met maxima van 250GB webruimte en 20.000 mail-adressen (je moet het maar vol zien te krijgen) kost na de 50% actieperiode van 3 maanden een bedrag van maar liefst € 336 per jaar. Onder de prijs van Hosting2go Premium Webhosting heb je bij Strato het PowerWebBasic abonnement voor € 72 per jaar met de maxima van 20 GB webruimte en 2.000 mail-adressen en maximaal 5 FTP-accounts voor de subdomeinen. Afhankelijk van wat je wilt komt dit wel in de buurt, maar vooral de beperkte webruimte en de beperking van het aantal FTP-accounts zal op den duur een probleem zijn. Ter illustratie: De reclamevrije video's op dit sub-domein vergen 0,5 GB webruimte. De video van onze huwelijksceremonie van een half uur in MP4-formaat vergt  2,0 GB.

Ik noemde hiervoor al het gebruik van een FTP-programma. In principe is het mogelijk om het beheer van je site binnen het pakket van Hosting2go voor elkaar te krijgen. Ik kies er voor om mijn sites volledig zelf te kunnen beheren. Daarvoor gebruik ik het gratis Nederlandstalig programma van FileZilla. De download-pagina is wel in het Engels, maar het spreekt zo voor zich, dat dat geen probleem is. Overigens is daar tevens de applicatie FileZila-server te downloaden, waarmee je eenvoudig bestanden met relaties kunt delen.

Je kunt bij diverse aanbieders ook gratis een website bouwen. Daar is dan geen eigen domein voor nodig. Je hebt echter weinig eigen opslag. Dit zou in principe een oplossing zijn voor degene die kiest voor publicatie via Genealogie-Online, waarin je binnen je eigen website kunt verwijzen naar de startpersoon binnen Genealogie-Online. Een mogelijk daartoe is Webnode. Ik bouwde mijn website in Word en had mijn eigen domein geregistreerd. Maar het plaatsen van simpelweg je Email-adres op je site levert enorm veel spam op. Ik had webnode daarom nodig voor wat extra toepassingen, die ik in Word toen niet zelf kon bouwen (contactformulier, gastenboek en fotogalerij). Ik gebruik momenteel mijn reguliere webadres https://www.van-steenbeek.eu met een aantal sub-domeinen. Daarnaast heb ik het webadres http://jaapvansteenbeek.webnode.nl/ waar u een voorbeeld ziet van de mogelijkheden in webnode. Het nadeel zit voor mij bij dit soort sites in het gegeven dat je ongevraagd reclame maakt in de site-naam en in de voetnoot van de pagina voor de leverancier. Maar goed. Het is tenslotte gratis. Inmiddels is voor mij het doorlussen naar Webnode niet meer noodzakelijk dankzij SiteBuilder. Vooralsnog houd ik de webnode-site wel zelf in de lucht (er komen volgens de webnode-statistieken via die site namelijk nogal wat bezoekers binnen).

Op deze site noemde ik al een paar keer het eigen domein. Domeinnamen vinden wordt wel steeds moeilijker. Vaak zijn de namen al simpelweg in gebruik of worden zij geclaimd om later door te verkopen. Wanneer u kiest voor een bepaalde domeinnaam, zou ik zo snel mogelijk registreren en nuttig gaan gebruiken. Gelukkig zijn er inmiddels al wel meer extensies mogelijk.

Door op de logo’s te klikken wordt u doorgelinkt naar de sites van deze bronnen.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?