Deel Archief Jan Vlastuin (1919-1993)Het begon allemaal met de gegevens die één van de grootouders van mijn kinderen in de laatste jaren van zijn leven verzameld had. Jan Vlastuin (1919-1993) was op zoek naar zijn eigen voorgeslacht en het voorgeslacht van zijn echtgenote. Dat was de tijd dat je noodgedwongen op reis ging naar archieven om daar de nodige informatie op te halen. Soms werd door hem voor het vinden van een simpel gegeven als een geboortedatum een complete treinreis ondernomen. Veelal kon hij echter verschillende zoekopdrachten combineren en kwam hij na afloop met kopieën van de betreffende akten of aantekeningen terug in zijn van sigarenrook doortrokken kantoortje om alles te verwerken in zijn archiefsysteem.
Nadat Jan Vlastuin overleden was, kreeg ik de het betreffende archief onder mijn hoede en heb dit ruim 8 jaar later gedigitaliseerd om deze informatie voor zijn nageslacht te bewaren. Eerst in een spreadsheet en daarna pas in een specifieke stamboom-applicatie (zie bronnen). Het niet direct beginnen in een stamboom-applicatie is achteraf gezien wel te verklaren, maar maakte het wel noodzakelijk om weer helemaal opnieuw te beginnen met de invoer.
Publicaties Vereniging Veluwse Geslachten
Het onderzoeken/analyseren en registreren bleek zo goed bij mij te passen, dat ik op zoek ging naar mijn eigen voorgeslacht om daarmee voor mijn kinderen een compleet overzicht te verkrijgen. Ik werd lid van de Vereniging Veluwse Geslachten om aan de nodige informatie te komen en hun publicaties te gebruiken voor het nadere onderzoek. Het gebruik van internet was toen nog relatief duur (telefoon-modem) en op internet was trouwens nog niet veel te vinden. Vandaar dat deze publicaties handige bronnen waren voor het nadere onderzoek.
In die tijd was Genlias inmiddels wel op internet te vinden. Deze site werd beheerd door de Stichting Archiefprogrammatuur (STAP). Deze stichting - opgericht door een aantal erfgoedinstellingen - heeft daarmee de eerste stappen gezet naar het digitaal ontsluiten van de Nederlandse archieven voor genealogisch onderzoek. Inmiddels is deze site omgevormd en doorontwikkeld naar het huidige WieWasWie.nl en het beheer is in 2014 overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG).
Na een aantal jaren kon het resultaat van mijn onderzoek op een eigen site op internet worden geplaatst. Er was inmiddels een volwaardige genealogische database die veel informatie over de voorouders van mijn kinderen bevatte. Mijn doel van publicatie was om anderen te helpen in hun eigen zoektocht naar hun voorgeslacht.
Dat is gelukt. Mijn site kwam zelfs op televisie.
Site op televisie. Klik hier om fragment te zien
Dat mijn doelstelling zin had, bleek namelijk uit het feit dat gegevens van mijn toenmalige site en de daarop gevonden afbeeldingen in het programma “Verborgen verleden” terug kwamen als resultaat in de zoektocht van Stef Bos naar zijn voorvaders uit de families Van Middelhoven en Sweelinck. Bij uitzending gemist is die aflevering niet meer te vinden. Hier is het korte fragment van 7½ minuten te zien. Zo kwam het verhaal van het voorgeslacht van mijn kinderen in dit programma terug. Daar was ik best trots op.
Gelijk was dit een stimulans om de verouderde site voor het eerst eens zeer grondig te verbouwen. Nu, 3½ jaar later, zijn we aangeland aan het einde van 2016. De ontwikkeling van de technische mogelijkheden en mijn kennis en ervaring op digitaal vlak zijn zo snel gegaan, dat er weer een compleet nieuwe site ontstaan is, waar u nu achter zit. Ook is de database van een dusdanige kwaliteit en kwantiteit, dat ook daarin een goede reden lag om de site te vernieuwen.
De gegevens van Jan Vlastuin, waar alles mee begon, bevatte informatie over 951 directe voorouders. Daarnaast had hij (veelal beperkte) informatie over kinderen (soms ook kleinkinderen) van het voorgeslacht opgenomen. Ook registreerde hij gegevens van huwelijken van deze kinderen en de namen van de ouders van echtgenoten en dergelijke. Daardoor bevatte zijn systeem informatie over 5.375 personen. Helaas bevatte zijn systeem niet veel meer dan namen, datums en een paar korte notities. Nu lijkt dat weinig, maar voor die tijd was dat toch echt een enorm resultaat. Vooral als je je realiseert dat hij elk gegeven persoonlijk in het betreffende archief ging halen.
Naast de hiervoor genoemde eigen onderzoeken naar het voorgeslacht van mijn kinderen (nu zo'n 2.500 voorouders bekend) en de familie Van Roekel heb ik ook voor anderen een genealogie opgesteld. Recent voor mijn huidige echtgenote, die haar wortels in Friesland heeft. Door deze onderzoeken bevat mijn totale database na bijna 15 jaar momenteel gegevens van ruim 100.000 persoonsrecords.
De opzet van de site vindt u in dit submenu. In de overige menu-onderdelen van deze site heb ik materiaal geplaatst, waarvan ik hoop dat u daar met plezier kennis van zult nemen.
Jaap van Steenbeek
November 2016