In de inleiding onder het menu start heb ik al één en ander verteld over het ontstaan van de genealogie van mijn kinderen en de uitbreiding van deze gegevens met informatie voor anderen.
Geurt en Aaltje van Steenbeek met twee dochters op de Stationsweg te Ede. Op de foto zitten Geurt van Steenbeek en Aaltje Hulstein en staan twee van hun dochters netjes voor hun huis voor de fotograaf. Dit huis stond nabij het centrum van het dorp Ede aan het begin van de Stationsweg.
Ook de oorsprong van het verdere voorgeslacht van mijn kinderen is hoofdzakelijk te vinden in de gemeente Ede en de directe omgeving.
- Opa (Frans) van Steenbeek was geboren aan de Stationsweg in welk huis zijn voorvaderen geruime tijd woonden. Zijn achternaam kwam oorspronkelijk (begin 1800) uit Lunteren, waar aan de huidige Steenbeekweg de boerderijen Groot en Klein Steenbeek stonden.
- Oma van Steenbeek heette voor haar huwelijk Cornelia van Roekel. Zij was geboren aan de Telefoonweg te Ede. Haar achternaam Van Roekel kwam oorspronkelijk uit Bennekom (en dus niet - wat veel mensen denken - van het gebied Roekel ten noorden van Ede).
- Opa (Jan) Vlastuin was ook geboren in Ede. Degene die de naam Vlastuin ging gebruiken bij de naams-aanneming in 1811/1812 woonde weliswaar in Ederveen/Renswoude, maar de naam Vlastuin kwam oorspronkelijk van een boerderij uit Woudenberg.
- Oma Vlastuin heette voor haar huwelijk Dilia (Diesje) van de Weerd en was geboren in Bennekom, in het huis waar zij na haar huwelijk met haar gezin woonde. Degene die de naam Van de Weerd ging gebruiken woonde echter weer in Ede. Hoewel de naam van de Weerd wel gezien wordt als Van de Waard (van een herberg), is in de meeste gevallen de naam Van de Weerd afkomstig van een zogenaamd toponiem voor een open plek in het bos of een terp in een deltagebied. Daardoor is deze naam vrij algemeen en zijn niet alle dragers van de naam Van de Weerd familie van elkaar. Wel zijn er sterke concentraties rond Ede en Kampen zichtbaar.
Dit zijn slechts vier takken in de stamboom van mijn kinderen. Als we verder kijken, komen we in de vertakkingen naast de Veluwe ook andere in Gelderland gelegen gebieden tegen (Betuwe, Achterhoek en Liemers). We zagen al dat (het zuidoosten) van de provincie Utrecht ook deels de herkomst herbergde. In de genealogie vinden we verre zelfs voorouders die geboren zijn in bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch, Deventer, Leiden, Amsterdam en de stad Gent in België. Het wortelgestel van deze stamboom heeft echter een stevige kluit op de Veluwe. Door een paar uitzonderlijke uitlopers zijn een paar wortels breed wel vertakt, maar de stam staat in (de gemeente) Ede. De familie Van Steenbeek woonde daar geruime tijd aan de Stationsweg op nr. 17 (zie bovenstaande foto). Inmiddels is het huis afgebroken en heeft dit samen met het oude Tulpterrein plaats gemaakt voor het appartementencomplex "Binnenhof".
De beuk die voor het huis door een Geurt van Steenbeek (er waren in de lijn der geslachten meerdere met die naam die daar woonden) is gepoot aan de linkerzijde van het perceel is vanwege de nieuwbouw verplaatst naar de rechterzijde van het perceel. Het is de laatste tastbare herinnering aan de familie Van Steenbeek op die plek. Een plek waar bijna 150 jaar (van 1844 tot en met 1992) het grootste deel van de geschiedenis van deze familie zich voltrok. Het exacte plantjaar van deze beuk is mij niet bekend. Wel is deze boom opgenomen in het in 2010 door de gemeente Ede uitgegeven Markante Bomenboek (pagina 80 en 81). Via Google-maps is in onderstaande kaart de plek - zo actueel mogelijk - te zien dankzij Streetview.
Door het poppetje rechtsonder met de muis naar de Stationsweg te slepen kunt u de beuk in beeld krijgen, die ten oosten (rechts) van de Stationsweg staat tussen de witte villa en het nieuwe appartementencomplex.
Er is een - nog niet openbare - publicatie over deze geboortegrond van mijn voorgeslacht aan de stationsweg. Belangstellenden kunnen de login en het wachtwoord voor deze publicatie via het contactformulier opvragen.
De indeling van het submenu
Voorblad publicatie "Kwartierstaat van mijn kinderen" die in het submenu te openen is.In de eerste plaats is er een verkorte kwartierstaat met de basisgegevens van de voorouders van mijn kinderen. Hierin zijn niet veel bijzonderheden verwerkt, maar geeft de plaats van de betreffende personen binnen het voorgeslacht weer. Om dit menu snel te kunnen openen is besloten op de pagina zelf maar vier generaties te tonen en daarnaast gebruik te maken van een pdf-bestand, waarin alle gevonden voorouders zijn vermeld. Hierin is ook te zien dat relatief veel voorouders op meerdere plekken in het voorgeslacht voorkomen. Bij de herhalingen is niet steeds de persoonsinformatie opnieuw opgenomen, maar wordt verwezen naar de eerste plek waar deze personen genoemd zijn. Voor de details van het voorgeslacht wordt verwezen naar de persoonspresentatie in de database. Als uitzondering is in de kwartierstaat voor wat betreft de details wel informatie opgenomen over de getuigen bij het opstellen van akten. Die zijn namelijk niet gekoppeld aan de gebeurtenissen in de database. In de pagina van dit submenu zelf zijn alleen de generaties 3 t/m 6 opgenomen.
Screenshot database in Gramps met het voorgeslacht van mijn kinderen.Daarna volgt in het submenu de database. Via dit menu-item kunt u een database starten, die in een apart venster opent. Hier kunnen personen en gezinnen worden opgezocht, waarna bij het aanklikken een pagina wordt geladen met details, notities en afbeeldingen. Deze database geeft ook informatie over de plaatsen waar bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het is een vrij uitgebreide database, dus bij het opbouwen van een aantal schermen is een paar seconden geduld vereist.
Screenshot film huwelijk Jan en Diesje VlastuinIn het submenu is ten slotte de keuze foto’s en films opgenomen. Onder dit menu vindt u een fotogalerij van de trouwreportage van Frans van Steenbeek en Cornelia van Roekel, een filmopname (uit 1944!) die is gemaakt bij het huwelijk van Jan Vlastuin en Dilia van de Weerd en een video van een fotocollage die ik gemaakt heb van mijn eigen voorgeslacht.